Allt om innebandy

Innebandy har sedan sin start på 60-talet blivit en av Sveriges mest utövade sporter. Innebandy är en sport som idag attraherar mängder av ungdomar. Innebandy utvecklades i Sverige och har i dagsläget så många som 130 000 registrerade utövare i landet tillhörande över tusen olika föreningar. Detta har fått många att anse att innebandy kan anses vara Sveriges nationalsport. I och med dess stora antal utövare tar innebandyn hem andraplatsen på största sporten i landet näst efter fotboll.

Sporten går ut på att två lag om 5 personen plus varsin målvakt med hjälp av innebandyklubbor skall skjuta en ihålig boll i motståndarlagets mål. Den allra första klubben startades 1979 och sedan dess har mer än tusen föreningar till grundats i landet som nu har en av världens högst ansedda serier. Det första mästerskapet i Sverige hölls året efter första klubben hade grundats, alltså 1980, och hela 18 lag ställde upp i mästerskapet som hölls i Västerås. Idag är den största klubben Linköpings IBK med 1600 utövare.

Det skulle dock dröja så länge som 16 år innan det första internationella mästerskapet hölls. 1996 hölls det första världsmästerskapet i Sverige i ett fullsatt Globen. Sverige tog hem detta första mästerskap då de mötte Finland och vann med resultatet 5-0. Det var efter denna stora vinst som sporten verkligen tog fart och började växa inom Sverige. Sdan dess har mästerskapens hållits vartannat år med damer spelandes på ojämna årtal och herrarna på jämna.

Det finns många klubbar och de är jämt utspridda i hela landet. De flesta ungdomar har någon gång under sin uppväxt varit medlem eller tränat innebandy. Innebandy är en vanligt förekommande sport på skolor och dess idrottslektioner. Sporten har bland annat fått sådant starkt fotfäste då den är väldigt billig. Nästan ingen utrustning krävs för att spela.