Finnkampen i innebandy

floorball_374309911

Finnkampen har funnits i innebandysporten sedan 1999. I Sverige kallar vi den Finnkampen eftersom den är mot våra kära grannar Finland. Och de kallar så klart tävlingen för Sverigekampen.

Finnkampen i innebandy är en populär tittarsport som lockar besökare, tevetittare och även sportsbetting. Sajter såsom Tippat går heta under Finnkampen där de visar de bästa oddsen och vart man hittar dem. Det brukar alltid vara väldigt jämnt mellan de svenska och finska lagen, så varje år är lika spännande!

Den originella Finnkampen består av fyra landskamper inom dam, herr, pojke och flicka. Traditionellt sätt äger tävlingen rum Sverige under ojämna år och i Finland under jämna. I Sverige arrangeras det i Stockholm och i Finland har man valt deras huvudstad Helsingfors.  Genom åren har det varit väldigt jämnt mellan Sverige och Finland på herrsidan. På damsidan började Finnkamperna med total dominans av Sverige från -53 ända in på 70-talet. Sedan övergick detta till Finlands fördel då de kröntes som vinnare från -87 ända tills 2001 då Sverige återigen tog en vinst.

För innebandys del innebär Finnkampen en dam- och en herrtävlingen. Sedan 2914 spelas matcherna både i Finland och Sverige, varav finalen ska avgöras under en spelledig helg för båda lagen under september. Årets final kommer att avgöras torsdag och fredag den 8-9 september med en match per kväll. Seniorfinalerna tar plats i Umeå Energi Arena, en stad som har många stora innebandystjärnor i sitt bagage.

Det finns fortfarande en chans för olika föreningar i Sverige att ansöka om tillstånd att få hålla hela eller delar av Finnkampen, så vida man uppfyller deras krav på tillstånd, möjligheter till transport och logi med mera.