Niklas Jihde – före och efter karriären

Låt oss presentera en av de stora namnen inom innebandyn, Niklas Jihde. Han har gått vidare i sin karriär men vi kommer fortfarande ihåg honom och hans karriär inom innebandyn.

floorball (1)Niklas är lillebror till programledaren Peter Jihde men det ser inte ut som lillebror har behövt leva i sin brors skugga. Trots att båda bröderna har en passion för hockey, gick Niklas till innebandyn medan Peter blev sportkommentator och partade i Hockeykväll.

Niklas föddes i Hjärup år 1976. Som barn älskade han sport och valde att fokusera på tennis. Han spelade för att nå eliten. Men som 17-åring prövade han innebandy och fastnade. Det blev självklart att ändra riktning till innebandy och det var sannerligen inte ett dåligt beslut.

Niklas gick vidare till att vinna fyra SM-guld. Han vann fem VM-guld. Han kammade också hem tre Europa Cup-guld. Och självklart blev han också vald till Årets spelare. Ingen i landslaget har tagit lika många poäng på herrsidan som just Niklas Jihde. Han fick sin chans att glänsa och göra karriär efter han värvats till Pixbo Wallenstam.

 

Efter att ha gett Pixbo två SM-guld, gick han vidare till Schweiz och blev med i Grasshopper Club Zürich och därefter AIK. Under sin tid med Schweiz fick han även en betydlig löneökning til cirka 50 000 kronor i månaden. Trots att innebandy är populärt, finns det inte stora pengar i sporten. Det kan också ha att göra med ålder på sporten: det var ungefär runt Jihdes uppväxt som sporten började bli populär. Han har själv sagt att han varit missnöjd med konkurrensen:

 

”1998, när vi vann VM-guld, sa vi att det skulle vara stenhårt mellan massa länder om tio år. I dag är det fortfarande bara Sverige och Finland. Det går för långsamt i utvecklingen.”

Till slut blev det dock dags att lägga innebandykarriären på hyllan. Efter ett sista VM-spel mot Finland där Sverige gick med förslut valde han att avsluta karriären helt 2010. Elitidrottare kan inte ha en karriär i flera årtionden, det sliter ut kroppen och de riskerar permanenta skador. Så Niklas gick vidare. Under vissa tillfällen från 2007 till idag har han sysslat med bloggning. Han började med uppdrag från TV4 men har även gjort uppdrag som gästbloggare på flera platser. Ett tag var hans blogg om innebandy så populär att han fick sitta varje dag, något som lätt blev tröttsamt.

Efter innebandyn har Niklas varit med i årets Mästarnas Mästare, vilket återuppväckte minnet av vad Niklas gjort för innebandyn. Men han har inte borta från rampljuset bara för att säsongen av Mästarnas Mäster är över.

 

Han har använt sin passion för sport och fortsatt med en ny hobby. Precis samma sak gjorde innebandyspelaren Daniel Marklund före honom. När Marklunds karriär inom innebandyn tog slut, valde han att söka sig till sin andra favoritsport: pokern. Marklund valde därmed Texas Hold’em som sin nya syssla, och på samma sätt återuppväckte Niklas sitt stora intresse för hockey.

 

Redan innan han lagt innebandyklubban på hyllan för gott, agerade han reporter och programledare under hockey VM 2009. Hans insats som programledare under VM ledde till att han fick jobbet som programledare under OS i Sotji 2014 där han gjorde ett bra jobb. Han fortsatte sedan på Viasat Sport som programledare och uppskattade verkligen sin roll:

”Skitkul att komma en sport så pass nära som jag får chansen till. Är inne i lagens omklädningsrum, ritar taktik med tränarna och åker till och med skridskor. Givetvis godis för en pensionerad idrottsman som mig.”

Han gjorde minst sagt succé som programledare för hockeyallsvenskan. Viasat gav han därmed en ny roll förra året: han kliver in som studioankare för Premier League. En del tittare blir kanske fundersam hur det ska gå med tanke på att han sedan långt tillbaka varit nischad mot hockey. Men Jihde själv säger att han inte är en hockeyexpert utan bara en person som ställer nyfikna frågor och agerar mer journalistiskt än som kommentator. Vilket borde gå lika bra att i andra sporter än hockey!