Profil – Kim Nilsson

innebandy

Kim Nilsson är utan tvekan en av sveriges största innebandyspelare. Han har gått från ungdomsinnebandyn, vunnit svenska mästerskap, poängligan och serieseger i division 1. Han har blivit årets rookie, stjärna i landslaget och superligan.

Som sexåring testade han innebandy hemma på Öland och blev fast direkt. Han spelade redan fotboll,  så det blev innebandy på vintern och fotboll på sommaren.

Kim är ganska lång för att vara innebandyspelare: det unika med honom är att han har lyckats kombinera sin storlek och räckvidd med fart, snabbhet och en briljant teknik. Sedan hans yngre år har han dessutom lagt på sig några kilon, vilket gör att han utan problem kan flytta på sina motståndare, utan att han har tappat något av snabbhet eller smidighet för det.

Om du gillar hockey kanske du känner igen egenskaperna? Det är inte svårt att dra paralleller till hans store ungdomsidol Peter Forsberg, som också kombinerade en fantastisk teknik med fysisk styrka och tuffhet.

Hur har Kim Nilsson fått sin så beundrade bollteknik?

Kim har ända sedan han varit liten älskat bollar och tagit varje tillfälle att leka eller öva med boll. Bland sina kompisar var han alltid den som tog bollen först och slutade sist och det kunde bli timtals varje dag som han trixade med bollen, oavsett om det var fotboll, innebandyboll eller någon annan boll. Som så många andra superstjärnor var han inte specialiserad på en sport utan spelade och hade kul tills han var 16 år, då han till slut tvingades att välja. Det blev innebandy, trots att han provtränat med Kalmar FF:s juniorer.

Sedan dess har karriären varit kantad av succéer, med start i moderklubben Färjestadens IBK. Säsongen 2006/2007 slog han, med 90 poäng, rekordet för flest antal mål och poäng i division 1, Efter säsongen gick Färjestaden upp i Svenska Superligan, men redan följande år slutade laget sist i serien och åkte ur och Kim värvades då av AIK.

Kim Nilsson är mångårig landslagsspelare och tog sitt första VM-guld 2012.